Totul despre vinul spumant - tradițională

06/27/2019
de catre Lucian Dan

Cel mai cunoscut vin spumant este sampania, datorita traditiei din regiunea Champagne, care si-a castigat numele de la aceasta regiune. Desi vinul spumant din Champagne este un vin de referinta,

vinurile spumante romanesti se ridica la inalte standarde de calitate. 

Cum se produce vinul spumant?

Calugarii Abatiei Saint Hilaire din regiunea Champagne au produs in anul 1531 primul vin spumant denumit Blanquette de Limoux.

Vinul spumant trece prin doua etape de fermentare, prima fiind similara cu cea a vinului obisnuit, iar a doua este necesara pentru a-i oferi caracteristica sa principala, incorporarea si retinerea dioxidului de carbon. Cea de-a doua fermentare se realizeaza prin mai multe metode cu rezultate diferite. Pentru un vin spumant de inalta calitate se foloseste metoda traditionala.


Cum se obtine vinul spumant prin Metoda Traditionala?

Metoda Traditionala presupune fermentarea vinului spumant in sticla. Dupa prima fermentare cuvee-ul obtinut dupa cupajare se imbuteliaza cu un adaos obtinut din amestecarea zaharului cu drojdie si se lasa la fermentat in sticle timp de 10-15 luni la temperaturi constante de 150 C.

In functie de cantitatea de zahar, spumantul se poate clasifica in:

  • Brut natural (Brut Zero) – cel mult 3g/l
  • Extra Brut – cel mult 6g/l
  • Brut – cel mult 15g/l
  • Extra Dry (Extra Sec) – 12-20g/l
  • Sec – 17-35g/l
  • Demisec – 35-50g/l
  • Dulce – cel mult 50g/l

Vinul spumant Colocviu la Viena de la Casa de Vinuri Cotnari este in zona Brut Zero, cu doar 1,8g/l. Urmareste videoclipul nostru de prezentare a vinului spumant Colocviu la Viena si poti deveni somelierul prietenilor tai.



Cum se serveste vinul spumant?

Vinul spumant se serveste din pahare lalea sau flute. Pentru aprecierea corecta a caracteristicilor unui vin spumant, acesta trebuie sa fie racit pana ajunge la temperatura de 6-10 grade Celsius.

Poate fi consumat la aperitiv, la orice ora din zi, la terase, pe plaja sau la cele mai sofisticate evenimente in orice asociere culinara. Francezii specialiati in materie de vinuri spumante recomanda asocierea acestora cu branzeturile dar si cu fructele. Un vin spumant merge de minune cu o branza cu mucegai, un Brie sau o branza de capra si cu struguri. Pentru un vin festiv, acesta merge foarte bine si cu fructele de mare.




Vreau sa cumpar vinul spumant Colcviu la Viena


Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu