Vinul rosé frantuzesc – parfum si calitate

07/16/2019
de catre

Pentru majoritatea cunoscatorilor si nu numai pentru acestia, Franta inseamna vin bun, fin, de calitate, a carui celebritate in jurul lumii a ridicat statutul tarii la cel de reprezentant de seama al viticulturii mondiale.

Aici au fost create cateva soiuri de mare valoare, care sunt astazi cultivate peste tot in lume. Tot aici au aparut sampania si coniacul, bauturi celebre, produse, in prezent, pretutindeni, sub denumiri diferite.

Poti comanda de aici bauturi fine frantuzesti: https://www.thebottle.ro/bauturi-fine/

Provence este cea mai veche regiune viticola din Franta, iar vinul rosé este cel mai cunoscut pentru calitatea (si cantitatea) vinurilor rosé si pentru climatul cald, bland. Din 1990, consumul de vin rose a crescut, iar in numai 25 ani s-a triplat. Si astazi, din trei sticle achizitionate una este rose. Rose-urile de Provence au o aroma placuta, apreciate de majoritatea persoanelor fiind racoritoare, fructuoase si parfumate.


Modernizarea care are loc în atat de multe regiuni vinicole tradiționale din sudul Frantei nu a reusit sa prinda radacini ferme in Provence, dar se vad semne clare de schimbare. Soiurile de struguri din regiune, mai ales, au fost supuse unei examinari intense in ultimele cateva decenii. Termenul cépages améliorateurs („soiuri de imbunatatire”) castiga teren in Provence, asa cum s-a intamplat in intreaga regiune invecinata, Languedoc – Roussillon. Soiurile locale care s-au bucurat in mod traditional de succes s-au mentinut in gratii, demonstrandu-si valoarea in vinurile rosii, rosé si albe de Provence.




Vinul rosé Chic Provence este obtinut numai din struguri rosii, pielita lor este lasata in contact cu mustuiala timp de maxim 6 ore, iar asa se obtine aceasta culoare superba. Este vinul ideal pe care il poti bea rece cu prietenii la terasa sau il poti asocia cu mancarurile usoare.


Vreau sa cumpar vinul Chic Provence


Totul despre vinul spumant

06/27/2019
de catre



Cel mai cunoscut vin spumant este sampania, datorita traditiei din regiunea Champagne, care si-a castigat numele de la aceasta regiune. Desi vinul spumant din Champagne este un vin de referinta, vinurile spumante romanesti se ridica la inalte standarde de calitate. 

Cum se produce vinul spumant?

Calugarii Abatiei Saint Hilaire din regiunea Champagne au produs in anul 1531 primul vin spumant denumit Blanquette de Limoux.

Vinul spumant trece prin doua etape de fermentare, prima fiind similara cu cea a vinului obisnuit, iar a doua este necesara pentru a-i oferi caracteristica sa principala, incorporarea si retinerea dioxidului de carbon. Cea de-a doua fermentare se realizeaza prin mai multe metode cu rezultate diferite. Pentru un vin spumant de inalta calitate se foloseste metoda traditionala.


Cum se obtine vinul spumant prin Metoda Traditionala?

Metoda Traditionala presupune fermentarea vinului spumant in sticla. Dupa prima fermentare cuvee-ul obtinut dupa cupajare se imbuteliaza cu un adaos obtinut din amestecarea zaharului cu drojdie si se lasa la fermentat in sticle timp de 10-15 luni la temperaturi constante de 150 C.

In functie de cantitatea de zahar, spumantul se poate clasifica in:

  • Brut natural (Brut Zero) – cel mult 3g/l
  • Extra Brut – cel mult 6g/l
  • Brut – cel mult 15g/l
  • Extra Dry (Extra Sec) – 12-20g/l
  • Sec – 17-35g/l
  • Demisec – 35-50g/l
  • Dulce – cel mult 50g/l

Vinul spumant Colocviu la Viena de la Casa de Vinuri Cotnari este in zona Brut Zero, cu doar 1,8g/l. Urmareste videoclipul nostru de prezentare a vinului spumant Colocviu la Viena si poti deveni somelierul prietenilor tai.



Cum se serveste vinul spumant?

Vinul spumant se serveste din pahare lalea sau flute. Pentru aprecierea corecta a caracteristicilor unui vin spumant, acesta trebuie sa fie racit pana ajunge la temperatura de 6-10 grade Celsius.

Poate fi consumat la aperitiv, la orice ora din zi, la terase, pe plaja sau la cele mai sofisticate evenimente in orice asociere culinara. Francezii specialiati in materie de vinuri spumante recomanda asocierea acestora cu branzeturile dar si cu fructele. Un vin spumant merge de minune cu o branza cu mucegai, un Brie sau o branza de capra si cu struguri. Pentru un vin festiv, acesta merge foarte bine si cu fructele de mare.




Vreau sa cumpar vinul spumant Colcviu la Viena


2016, an de exceptie pentru Feteasca Neagra

06/10/2019
de catre


 Poate ai observat daca ai baut acelasi tip de vin mai mult timp, acesta isi schimba usor carateristicile in fiecare an. In continuare vei afla care este motivul.

Chiar daca strugurii provin din acelasi soi, sunt cultivati in acelasi loc, conditiile climaterice nu sunt similiare. Acest lucru influenteaza gustul vinului. In principiu, intr-un an secetos, vinul ar trebui sa aiba o calitate superioara. Depinde insa de zona. In Dealul Mare, calitatea vinului din 2016 a fost exceptionala. Vinul nu poate depasi calitatea strugurilor, oricata tehnologie ai avea, iar in 2016 natura a fost darnica. Daca ai struguri de calitate, vinul va fi la fel.




Intr-un an ploios poate sa existe o productie mai mare, insa strugurii au o aciditate mai ridicata si nu prezinta acumulare de zahar. Pe cand intr-un an mai secetos, acumularea de zahar este mult mai mare, deci vinul va merge spre calitati deosebite: spre exemplu, vinul cu rest de zahar, vinuri dulci, vinuri demiseci, demidulci. In plus, strugurii au o aciditate echilibrata. 

Noi, ca iubitori de vinuri bune, ne dorim ani mai putin ploiosi. In zona Dealul Mare si, in general, a Munteniei nu exista un excedent de ploi. Sigur, fermierii si-ar dori sa fie mai multe ploi, sa aiba productie mai mare, dar cei care fac vinuri, dimpotriva. Vor sa aiba o productie mai mica, dar produsul final, vinul, sa fie de calitate mai ridicata.


Vinul este caracterizat de arome bogate, frumos echilibrate care impresioneaza prin onestitatea gustului, complexitate si eleganta. Culoarea rosu-granat, intensa si stralucitoare, aroma intensa de fructe de padure negre, prune proaspete si uscate si accentele de condimente dulci il fac unul dintre preferatele consumatorilor de vinuri rosii.
Recomandat a fi servit cu mancaruri pe baza de carne de miel, porc, vita, chiar si pui prajit.

Voua nu va mai ramane decat sa va bucurati de el! Urmareste videoclipul nostru!


Vreau sa cumpar vinul Artisan Feteasca Neagra

Feteasca Neagra, un soi spectaculos

05/15/2019
de catre

Feteasca Neagra

Cu siguranta te-ai intalnit pana acum cu o Feteasca Neagra. Vinurile produse din acest soi sunt reprezentative pentru Romania si  trebuie apreciate la adevarata lor valoare.

Comentarii

Nici o postare găsită

Postare nouă